Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η απάντησή μου για τις σε βάρος μου χθεσινές δηλώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Βενιζέλος αφού κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να αποτελειώσει και να μετατρέψει σε πολιτικό φάντασμα – υποζύγιο του κ. Σαμαρά και της Αβερωφικής δεξιάς το κόμμα που ίδρυσε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχασε πλέον κάθε έλεγχο. Απορροφημένος στο πώς θα καμουφλάρει πίσω από αλλότριους τίτλους ( ΕΛΙΑ, κλπ) τα υπολλείματα του πάλε ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, απώλεσε κάθε επαφή με τη πραγματικότητα.

Ο φασισμός αντιμετωπίζεται πρωτίστως ιδεολογικά και με το βάθεμα της δημοκρατίας και όχι με τον παραμερισμό και την απαξίωση του Εθνικού Κοινοβουλίου που συντελέστηκε και συντελείται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες παρέδωσαν «αμετάκλητα» και άνευ όρων την εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες και τους «δανειστές». Οι πολιτικές Σαμαρά-Βενιζέλου που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια χαίδευαν το αυγό του φιδιού μέχρι αυτό να εκκολαφθεί. Ηταν αυτές που με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, την καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού και τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων νέων από τη χώρα μας έστρωναν χαλί στο φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α για να αναπτυχθεί. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία δεν πρέπει και δε μπορεί να χρησιμοποιεί μέτρα ολοκληρωτισμού για να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ολοκληρωτισμό και τους πυρήνες του.

Θα υπενθυμίσω πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ομότεχνος συνάδελφός μου εκτός του ότι συμφωνεί με την άποψή μου ότι το Σύνταγμα δεν δίνει την δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, «καλύπτει» το φασιστικό αυτό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ακόμα και για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα όποιος ανατρέξει στο βιβλίο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου» στη σελίδα 449 θα διαβάσει πως : «...ακόμη και αν επιλεγεί στο μέλλον από τον αναθεωρητικό νομοθέτη η λύση της εισαγωγής του Συνταγματικού Δικαστηρίου… δεν θα πρέπει να διαθέτει αρμοδιότητες σχετικές... με τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων... Η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (ως συστήματος θεσμών, διαδικασιών, δικαιωμάτων) ή είναι ελεύθερη ή δεν υφίσταται καθόλου».

Το ΠΑΣΟΚ βλέποντας την αυξανόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε  μία απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την πολιτική ατζέντα. Με τέτοιες πολιτικές μεθοδεύσεις που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας η εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη είναι ακόμα πιο βέβαιη.

Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το χρέος μας απέναντι στο σύνολο




Σε μια συνέντευξή μου προ τριετίας, όταν τα προβλήματα του Ελληνικού Λαού είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πιο επιθετικά και στα πλατύτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, είχα αναφερθεί στα δομικά προβλήματα στο σημερινό Σύνταγμα

H σημερινή συγκυβέρνηση που τροποποίησε με τα τότε κόμματα Πασοκ-Ν.Δ το Σύνταγμα το 2001, δημιούργησε ρυθμίσεις χειρότερες από τις προηγούμενες (δικαστική λειτουργία , κλπ) οι οποίες δεν διορθώθηκαν με την τελευταία αναθεώρηση του 2008.

Όμως το πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, και τότε και σήμερα, δεν φάνηκε να είναι το ζήτημα του Συντάγματος, παρά η μείωση των μισθών, οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα, η συρρίκνωση κι εξαφάνιση των Δ.Ε.Κ.Ο., η φτώχεια. 

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοήθησαν πολύ προς την κατεύθυνση της στροφής των βλεμμάτων στα απτά, κοντινά, καθημερινά ζητήματα, παρά στο φαινομενικά έλασσον ζήτημα του Συντάγματος και της καταπάτησης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Δεν ήταν ορθή αυτή η θέση. Η σημερινή καθημερινότητα είναι απάντηση από μόνη της.

Η Αριστερά ανέκαθεν εφιστούσε την προσοχή στα ζητήματα Δημοκρατίας. Από έλλειμμα Δημοκρατίας πάσχει ο τόπος, όταν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζονται από τον κύριο Μητσοτάκη ως πιθανόν ενδεχόμενο.

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με το Ευρωψηφοδέλτιο; 

Η απάντηση δίδεται από την πολιτική πραγματικότητα εντός της Ευρωζώνης:

Πολιτικοί με νεοφιλελεύθερες απόψεις,
Τραπεζικοί με υπερεξουσίες,
Ελεγχόμενες Κυβερνήσεις,
Οι "αγορές", και 
Οι χρηματιστηριακοί οίκοι.

Αυτά τα μορφώματα εξουσιάζουν σήμερα την Ευρώπη - και τον κόσμο ολόκληρο.

Η θέση του Ευρωβουλευτού και η αποστολή του είναι ακριβώς αυτή:

Να προασπίσει τους λαούς, τους οποίους εκπροσωπεί.

Να αλλοιώσει τις  ανεξέλεγκτες νεοφιλελεύθερες πολιτικές συμμαχίες.

Να καταδείξει τα χωλά σημεία, τους έωλους ισχυρισμούς, ότι δήθεν όλα γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης.

Να επαναφέρει το κοινωνικό Κράτος, μέσω ψηφισμένων Οδηγιών, οι οποίες έχουν λόγο στην εσωτερική έννομη τάξη.

Αν κάποιος νομίζει ότι οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα από το σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό, σφάλλει μόνον ως προς την ποσότητα: Λιγότερα εκείνοι, για την ώρα, περισσότερα εμείς.

Πρέπει να πείσουμε τους λαούς της Ευρώπης ότι τα δικά μας προβλήματα είναι και δικά τους, για να μη γίνουν δικά τους, να μη χρειαστεί να τα βιώσουν με τον τρόπο, με τον οποίο τα βιώνουμε εμείς.



Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΗΛΙΑΣ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το 1980 αναγορεύθηκε κρατικός διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 2). Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με θέμα «Οι έννοιες της νομιμότητας και της νομιμοποίησης στην Ελλάδα από το 1967 έως το 1974», αποτέλεσε την πρώτη αυστηρή επιστημονική και κριτική νομική ανάλυση της δικτατορικής περιόδου.
Από το 1992 διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο και Ανθρώπινα δικαιώματα στη Σχολή Αξιωματικών της Ε.Λ.Α.Σ και από το 2011 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους θεσμούς Λαϊκής συμμετοχής - Άμεσης Δημοκρατίας.
Στις εκλογές του 2002 και του 2006 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.
Ως φοιτητής συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα.
Διετέλεσε για σειρά ετών δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του.
Από το 2010 πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και στην ανάδειξη των παραβιάσεων του Συντάγματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ο Ηλίας Νικολόπουλος στο ευρωψηφοδέλτιο τού ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του ΔΗΚΚΙ- Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (συνεργαζόμενου με τον ΣΥΡΙΖΑ) επιλέχθηκε για τη θέση τού υποψήφιου ευρωβουλευτή. 

Η επιλογή είναι αναμφίβολα τιμητική για τον πανεπιστημιακό που με συνέπεια συμμετείχε στους αγώνες κατά της μνημονιακής αποικιοκρατίας και των εγχώριων υποτακτικών της. Ταυτόχρονα αποτελεί εγγύηση για να ακουστεί η φωνή της Πατριωτικής Αριστεράς στην ευρύτερη, ελληνική και ευρωπαϊκή οικογένεια των λαών.

Σήμερα, η υπαρξιακή αγωνία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα επιβάλλει μια σαφή και ισχυρή αποδοκιμασία των πολιτικών που δυναμιτίζουν την αλληλεγγύη των λαών και ενισχύουν δομές αποικιακού τύπου, με κύριο θύμα τον ευρωπαϊκό νότο. Επείγει η ολική επανεξέταση του χρέους, η αναγνώριση των γερμανικών οφειλών, η απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τους ιδιοτελείς συμβουλάτορες και «συνεργάτες».

Όμως, η ανασύνταξη της παραγωγικής μηχανής της χώρας είναι αδιανόητη χωρίς την Εθνική Ανεξαρτησία και χωρίς τη διασφάλιση της σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Χωρίς αποφασιστική αντιμετώπιση των απειλών εναντίον του Ελληνισμού στο Αιγαίο, στη Θράκη, στη Κύπρο και οπουδήποτε αλλού.

Ο καθηγητής Ηλίας Νικολόπουλος, έχει ήδη «δώσει εξετάσεις» στα μεγάλα μέτωπα που δημιούργησε η πολιτική των Μνημονίων. Έχει καταδείξει την αντισυνταγματικότητα αποφάσεων στον οικονομικό, εκπαιδευτικό και υγειονομικό χώρο, ακόμη και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και έχει υπογραμμίσει την κορυφαία σημασία του άρθρου 120 του Συντάγματος – που διαδέχθηκε το ιστορικό άρθρο 114 : Που αφενός τιμωρεί το σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας από τα κρατικά όργανα και αφετέρου αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ελλήνων στην αντίσταση κατά της τυραννίας…

Διαβάστε Περισσότερα »